27/07/2012

Øjenlaseroperation SMILE

Vi oplever i øjeblikket at en del henvendelser, som går på om det er muligt at få en Øjenlaseroperation SMILE hos Vårda Øjenklinik. Ofte vil folk gerne vide om SMILE øjenlaser er ligeså godt som en NoCut Øjenlaser.

Vi hverken kan, eller vil udtale os om behandlingsformer som vi ikke selv laver, men vi kan på den korte bane konstatere at en SMILE øjenlaserbehandling ikke er det samme som en NoCut Øjenlaseroperation.

Med SMILE metoden bliver der skåret i din hornhinden, dog ikke i samme omfang som ved en FS lasik, at NoCut så samtidig er billigere høre vi aldrig klager over.

Du kan læse meget mere om en NoCut Øjenlaseroperation på www.NoCut.dk.


11/06/2012

Den optiker faglige beskrivelse af NoCut

NoCut er en type af refraktiv kirurgi, hvor man korrigerer myopi (nærsynethed), hyperopi (langsynethed) og astigmatisme (bygningsfejl) uden at røre øjet.

Ved refraktiv kirurgi (eller laseroperation) ændrer man hornhindens krumning således, at lyset brydes mere eller mindre, og det bliver muligt at se klart uden brug af kontaktlinse- eller brillekorrektion.

Hos den nærsynede gør man hornhinden mere flad, ved at fordampe en mængde væv væk på toppen af hornhinden med en eximerlaser. På denne måde flyttes brændpunktet længere væk.

Hos den langsynede gør man hornhinden mere krum, ved at gøre hornhinden fladere i siderne. På denne måde flyttes brændpunktet tættere på.

Udfordringen ved en laseroperation ligger i, at det yderste lag på hornhinden (epithelet), hele tiden udskiftes (ligesom hud på kroppen). Det betyder, at for kunne komme til at laseroperere i det permanente væv (stromaet), er det nødvendigt, at komme ned under epithelet, eller helt at fjerne det.

Laseroperationer kan overordnet deles i 2 typer; én hvor man skærer i øjet, og én hvor man ikke skærer i øjet. Selve fordampningen af væv med eximerlaseren, er identisk for de 2 typer. Forskellen ligger i, hvordan man kommer igennem epithelet og ned i stromaet.

Som navnet antyder, er NoCut en laseroperationsmetode, hvor man ikke skærer i øjet. NoCut er en videreudvikling af den metode der kaldes LASEK (Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratectomy). Fordelen ved NoCut er, at det er en skånsom og naturlig metode, hvor man ikke rører øjet eller skærer i øjet.

NoCut er udviklet med et ønske om at kombinere sikkerhed med et hurtigt ophelingsforløb. NoCut kan lade sig gøre, som en konsekvens af, at eximerlaserne til stadighed udvikles og forbedres. Derved bliver det muligt at forfine metoderne. Med de sidste nye eximerlasere på 750 Hz, er det blevet muligt at fordampe epithelet. Ved NoCut fordamper man således både epithelet og i stromaet med eximerlaseren, i én samlet proces. Epithelet vil så, af sig selv gendannes i løbet af nogle døgn. Det kan sammenlignes direkte med en hudafskrabning på ex. hånden. Denne process giver en større sikkerhed, langt mindre tørhed, samt et – for patienten – mere behageligt ophelingsforløb end ved LASEK. Lige efter NoCut vil synet svinge, og man vil opleve fremmedlegemefornemmelse. Men allerede efter et par dage forbedres synet markant og generne forsvinder.

Med NoCut har man ikke et låg, der kan skabe komplikationer, idet øjet heler fuldstændigt op, hvilket er en fordel på sigt. Hvis det på et tidspunkt i livet er nødvendigt med andre indgreb, ex grå stær operation eller hornhindetransplantation, vil et tidligere NoCut indgreb ikke udgøre en risiko for at en sådan operation Ikke kan udføres.

Der opnås gode og stabile resultater så længe man holder sig til at operere lave til moderate styrker. Således opnås de bedste resultater ved styrker der ikke overskrider -10 D/+4 D. De mest holdbare resultater opnås med nærsynede, som ofte er styrkemæssigt stabile ved 20 års alderen.

Af andre, ældre metoder, kan nævnes LASEK, hvor man løsner epithelet med en mild alkoholopløsning i stedet for med laser. Med LASEK opnås også en naturlig og sikker heling. Ulempen ved LASEK er, at ophelingsforløbet opleves med mere ubehag de første 2-3 dage, og synet kan svinge de første uger.

Også LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis) er en ældre metode. Her skærer man et låg i hornhinden. Det giver en meget kort ophelingstid og øjet ”snydes” til at tro, at der ikke er sket et indgreb. Det betyder, at synet er godt allerede efter et par dage, og patienten føler et minimum af ubehag. Ulempen er, at der altid vil være en lille risiko for komplikationer med låget. Låget holdes på plads af et vakuum, som kan folde eller skride ved mekanisk påvirkning f.eks. ved kraftig gnidning i øjet eller slag. Udover dette kan låget give komplikationer ved senere behov for operative indgreb som grå stær eller hornhindetransplantation.


01/06/2012

Vårda Øjenklinik åbner nyt web-site om NoCut.

NoCut øjenlaseroperation repræsenterer en landvinding i øjenlaserkirurgien, og vi mener derfor at den fortjener sin egen hjemmeside.

Som navnet antyder, er der tale om en operationsform, hvor man helt undgår at skære i øjet – laseren gør hele arbejdet. Det mindsker yderligere
risici, som er forbundet med traditionelle kirurgiske indgreb.

Hør om patienternes erfaring, og se mere på www.NoCut.dk


01/11/2011

Derfor er UV-lys skadeligt for vores øjne

Vi ved alle, at det er vigtigt at smøre os med solcreme i sommerperioden, da det er på denne tid på året, at solens stråler er farligst.

Der er ikke særlig mange mennesker, som tænker på, at vi også skal beskytte vores øjne mod solens stråler. UV-stråling, om de er naturlige eller kunstige, kan give den værst tænkelige beskadigelse på øjnene, ligesom en forbrænding efter at have været i solen alt for længe.

 

UV-stråling består af usynlige stråler. De kan inddeles i tre typer: UVA, UVB og UVC. Af disse tre, er det UVC stråling der er uskadelig. UVA og UVB stråling kan dog udgøre en fare for dine øjne og syn, både kort og lang sigt.

Hvis du bliver udsat for unormale mængder af UV-stråling over en kort periode, kan du få keratitis fotoelectrica, også kendt som svejseøjne eller sneblindhed. Det er en betændelsestilstand i hornhinden som følge af UV-stråling. Ofte, som navnet antyder, kan dette påvirke en person, der er til stede i sollys og i sneklædte landskab. Symptomerne er bl.a. øget følsomhed over for lys.

De mest normale symptomer er midlertidige og resulterer sjældent i varige skader på øjnene.
På længere sigt, så kan UV-stråler give anledning til større problemer. Forskning viser, at små mængder af UV-stråling over tid repræsenterer en stor risiko for at udvikle grå stær eller/og skader på nethinden. Skader på nethinden er normalt irreversible og kan ikke behandles.
På grund af dette, anbefales det at bære solbriller med god kvalitet, når solen skinner kraftigt. Dette gælder, uanset om du har gennemgået en øjenoperation med laser, bruger kontaktlinser, briller eller ingen af de nævnte.

Egenskaberne for et par gode solbriller:
De skal kunne blokere 99% til 100% af alle UVA og UVB stråling.
Det skal være grå linser for præcis farvegengivelse
Solbrillen skal være stor nok til at den kan dække helt tæt omkring øjnene for optimal beskyttelse.

Det er især vigtigt, at børn og unge bruger briller, da de som regel tilbringer mere tid i solen end voksne, og deres øjne er mere følsomme over for ændringer, når de stadig er under udvikling.
Således er et par gode solbriller en god investering i fremtiden.


10/10/2011

Vårda Øjenklinik hjælper linsebrugere til sunde øjne

Det, at bruge kontaktlinser, kræver større omtanke end mange lige går og tror. Forkert brug af kontaktlinser kan i sidste ende resultere i varige skader på synet. Øjnene er levende væv og derfor ændre de sig hele tiden. Det er decideret tåbeligt ikke at overholde den årlige linsekontrol.
Det er som oftest personer, der køber linser over nettet, som glemmer den yderst vigtige linsekontrol.

Denne glemsomhed kan i sidste ende gå hen og påvirke dit syn resten af livet i form af infektioner og skader på hornhinden. Med det i tankerne, så burde den årlige linsekontrol være meget overskuelig og lige til. Har man købt kontaktlinser på nettet og forsømt den årlige linsekontrol, kan det stærkt anbefales, at man kigger forbi en optiker, selvom der opkræves et gebyr.

Vårda Øjenklinik vil dog i denne sammenhæng gerne yde en ekstra service for at opnå sunde øjne og det gøres ved at tilbyde en rabat på 50 % på linsekontroller.
Dermed er prisen kun kr. 300,- for at få tjekket om alt er i orden med dine øjne og linser.

Ring og bestil en tid allerede i dag på tlf. 70 20 97 20 eller send en mail til info@vardalaser.dk


29/09/2011

Vil du være fri for linser?


13/09/2011

Hvad betyder NoCut™?

NoCut betyder ganske simpelt at man ikke skærer i øjet, hvilket vil sige at der ikke foregår et kirurgisk indgreb i selve øjet.

Det vil altså med andre ord sige, at til trods for at man har gennemgået en laseroperation, så vil øjet stadigvæk være intakt uden at have været skåret i på nogen måde.

Med LASIK-metoden, skæres en tynd flap på hornhindens overflade. Denne løftes til side, så der er adgang til hornhinden midterste lag (stroma). I dette lag laserbehandles synsfejlen ved at fjerne den mængde væv, som er nødvendig for at ændre lysets brydning på hornhinden. Herefter lægges flappen på plads igen.

Når der skæres i øjet, som ved LASIK operationen, så løber man den størst tænkelige risiko omkring øjnene. Vi, her på Vårda Øjenklinik, mener, at det er fuldstændig unødvendigt at løbe den risiko. Den risiko kan slipper Du for, hvis du vælger NoCut metoden.

NoCut øjenlaser metoden udføres ved at det yderste cellelag af hornhinden (epitelcellelaget), fjernes med en utrolig fintfølende laser.

Derefter laserbehandles det midterste lag af hornhinden (stroma), hvor lysets brydning ændres og dermed korrigerer selve synsfejlen. På denne måde undgår vi, at skulle skære øjet.

Sikkerhed kommer først, og med NoCut øjenlaser metoden, har vi minimeret risikoen mest mulig. Man kan sammenligne det lidt med en hudafskrabning. Det yderste lag som bliver fjernet med den meget fintfølende laser, gendannes indenfor 3-5 dage efter operationen. Så på den måde bibeholder man hornhindens naturlige stand og undgår dermed at skære unødigt i øjet.

NoCut øjenlaser kunne også have været kaldt No Touch, fordi vi ikke er i fysisk kontakt med hornhinden under selve operationen. En lignende metode, kaldet LASEK, er når det yderste cellelag fjernes ved hjælp af en alkoholopløsning. Dette er en metode mange sygehuse stadig bruger – og vi har også brugt det før.

Ved at gå over til NoCut øjenlasermetode, har vi oplevet, at der er langt mindre ubehag dagene efter operationen. Derudover ser vi færre problemer med tørre øjne. NoCut øjenlaser er simpelthen bedre og mere sikker – hvilket alle vore patienter kan skrive under på.

Grunden til, at LASIK – især femtosekund-LASIK er dyrere end NoCut øjenlaser er ikke fordi at LASIK er bedre. LASIK kræver bare flere instrumenter, og disse koster penge. NoCut øjenlaser er utrolig simpel og let at udføre. Derfor er prisen også det lavere. Vores laser er fra producenten Schwind, og er den sidste nye model med den højeste frekvens (750), laveste laserdiameter, og naturligvis med korrektion i henhold til wavefrontanalysen.

Vi har med andre ord, den nyeste, bedste og mest sikre laser på markedet. Dette kan du læse mere om her:

http://www.schwind-amaris.com/

 

Et par undersøgelser, der ser på forskellen mellem LASIK og NoCut™

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11316025

http://www.ncbi.nlm.nih.gov.proxy.helsebiblioteket.no/pubmed/18431582

http://www.ncbi.nlm.nih.gov.proxy.helsebiblioteket.no/pubmed/18053901


13/09/2011

Derfor skal du være linsefri mindst en uge før forundersøgelse og operation

Kontaktlinser påvirker hornhindens form og struktur og kan give falske og unøjagtige målinger ved en forundersøgelse. Det er bl.a. disse data, der anvendes ved selve laseroperationen.

En stabil og “sund” hornhinde er afgørende for et nøjagtig og godt resultat.

Den tid, det tager for hornhinden til at “komme sig” fra en kontaktlinse afhænger af, hvilken type linse, du bruger, og hvor længe og hvor ofte du bruger dem:

For bløde linser, tager det omkring en uge

For døgnlinser, som du har på dag og nat, tager det omkring to uger

For hårde linser, tager det omkring tre uger, nogle gange længere. Check med os, hvis du bruger disse linser.

Mange mennesker bruger kun linser og har opgivet deres briller for mange år siden. Så det kan være svært, upraktisk og dyrt at købe nye briller bare for at bruge dem i en uge. Hvis det er tilfældet, kan du komme til en konsultation, hvor vi laver mange målinger, finde ud af, hvilken type operation der er bedst for dine øjne og selvfølgelig får du al den information du har brug for. Hvis du efter konsultationen ønsker at gå videre og få opereret dine øjne, så er du tvunget til at gå linsefri i minimum en uge, alt afhængig af linsetypen.

Dette er så, at hornhinden får tid til at genvinde sin naturlige form og dermed, at resultatet vil være så godt som overhovedet muligt. På selve operationsdagen vil der også blive foretaget en masse målinger af dine øjne, for at bekræfte tidligere målinger, så vi dermed er helt sikre på de styrker der skal opereres.

Det handler om at finde den bedst mulige løsning for dig.

Du kan få mere information på www.vardalaser.dk eller tlf. 70 20 97 20


06/07/2011

Har du svært ved at se, hvad der står med småt?

 

Hvad er alderssyn?

Er du 40 år og derover og har du svært ved at læse avisen til trods for at du bruger briller eller linser?

Så har du med stor sandsynlighed fået det der kaldes aldersrelateret langsynethed eller som det populært hedder, gammelmandssyn. Hos Vårda Øjenklinik kalder vi det for presbyopi.

 

Alderssyn rammer alle der har passeret de 40 år og det er uanset hvilke styrker du har haft forinden. Hvis du altid har set perfekt på lang afstand, vil du opdage, at der opstår lidt problemer med at se klart på den korte afstand. Med andre ord, armene er blevet for korte og behovet for læsebriller er kommet.

Er du langsynet vil du fremover skulle bruge endnu mere plusstyrke for at kunne læse. Hvis du er nærsynet vil du finde ud af, at du kun kan læse ting på nært hold, hvis du tager dine briller af.

Når behovet for læsebriller er kommet, bør man gøre noget ved det. Hvis man ikke tager højde for øjnenes nye behov så vil det resultere i kraftig hovedpine og træthed i og omkring øjnene.

Men hvorfor får man alderssyn? Alderssyn kan forklares således, at øjets naturlige linse (placeret bag pupillen) er fleksibel og elastisk mens man er ung, men den mister sin naturlige elasticitet i takt med jo ældre man bliver og går nærmest hen og bliver lidt stiv i det. Når øjets naturlige linse er fleksibel og elastisk er det muligt at fokusere og stille skarpt på flere afstande, men dette forværres i takt med at linsen mister sin naturlige elasticitet. Dette opstår normalt i aldersgruppen mellem 40-50 år og det betyder, at folk, der er i denne aldersgruppe har behov for forskellige briller afhængigt af afstanden hvorpå man skal se klart.

 

Hvordan ved jeg, om jeg har alderssyn?

For at svare korrekt og nøjagtigt på dette er en det nødvendigt med en forundersøgelse. Ting, der kan indikere at du måske lider af alderssyn kan være at du holder avisen længere og længere væk for at kunne læse samt at du har passeret de 40 somre. Hvis du er nærsynet og læser bedre uden briller – ja, det er også en klar indikation. En forundersøgelse vil selvfølgelig give dig et klart svar.

 

Hvordan kan jeg behandle mit alderssyn?

Dette kan behandles på flere måder. Den mest almindelige er læsebriller eller hvis du ser sløret på afstand så er det progressive briller. Kontaktlinser kan også være en mulighed. Alderssyn kan også rettes med øjenkirurgi, så du hverken har brug briller eller linser. Refraktive Lens Extraction (RLE) er en kirurgisk øjenoperation, hvor øjets naturlige linse erstattet med en kunstig linse. Der findes en monofokal linse, dvs. en linse med én styrke i og så findes der en multifokal linse, som har flere styrker i. Set ud fra den enkelte patients behov, samt øjets egenskaber, bestemmes hvilken type linse der skal indsættes. Den mest anvendte er den multifokale linse, som giver et godt syn på både kort og lang afstand. Andre vælger den monofokale linse, som kan give mono-vision. Ved monovision korrigerer man bevidst øjnene til to forskellige styrker. På den måde ser det ene øje godt på kort afstand og det andet øje ser godt på lang afstand. Begge metoder vil kunne forøge din livskvalitet samt stort set gøre din hverdag brille/linsefri.

Du kan læse mere om RLE her: http://www.vardalaser.dk/metoder/rle/


01/06/2011

Vårda Øjenklinik stiller skarpt på din livskvalitet!

 

 

Interessen for at få foretaget øjenoperationer med laser er blevet enorm. Det er nærmest gået hen og blevet en trend. Mange mennesker har dog sine forbehold omkring det, da det jo netop er ens øjne, som det drejer sig om. Det kan være et svært valg og beslutningsprocessen kan ofte være lang.

Er det sikkert? Gør det ondt? Bliver jeg blind? Spørgsmål som disse forekommer ganske naturligt, når man står overfor sådan et valg. Derudover kan det være lidt af en jungle at finde frem til den rette klinik, som er mest troværdig og hvor man føler sig mest tryg.

Det er en skrøne, at man kan blive blind af en øjenoperation. Der vil dog altid være en risiko, når man udfører enhver form kirurgiske indgreb. Det kan på ingen måde undgås. Alles øjne er forskellige, og ingen i hele verden kan love, at alle patienter får 100 procent skarpt syn efter en operation. Risikoen kan minimeres utrolig meget ved at vælge den rette operationsmetode.

Til forskel fra de fleste andre klinikker anvender Vårda Øjenklinik udelukkende NO CUT-metoden. Vi vil nemlig ikke skære unødigt i øjet. Vi har ganske enkelt valgt den bedste og mest sikre metode til vores patienter – og det er grunden til, at du bør få lavet dit syn skarpt hos os. Vårda Øjenklinik har valgt kun at udføre NO CUT-operationer, til trods for at det gør lidt mere ondt end for eksempel ved LASIK-operationer. Det er, af den simple grund, at det er mere sikkert for dig som patient. I dagene efter en NO CUT-operation kan du opleve en grusende fornemmelse, og det gør ondt eller stikker i øjnene. Smerten betyder, at øjet heler, hvilket er godt. Det betyder nemlig, at dit øje bevares helt, hvilket gør at der ikke er noget til hindring for at få foretaget eventuelle fremtidige indgreb. Vårda Øjenklinik har valgt NO CUT metoden udelukkende, fordi den ikke giver komplikationer på samme måde som LASIK-metoden kan gøre. Derimod er helingstiden nogle dage længere i forhold til LASIK-metoden. Efter fire uger, når synet har stabiliseret sig, er de fleste tilfredse. Det er dog en meget individuel proces og kan derfor svinge lidt. En ting man derfor aldrig må gøre som øjenopereret er, at sammenligne sit forløb med andres. Alle øjne er forskellige og heler op på hver sin måde. Det kan slet ikke sammenlignes og vil kun give unødige bekymringer. Ordsproget ”tålmodighed er en dyd” kommet til sin fulde ret i denne sammenhæng.

Hvad ville et liv uden briller og linser gøre for dig? Irriterer det dig at skulle bruge briller eller linser når du er fysisk aktiv? Når brillerne dugger? Glemmer du at tage dine linser ud? Eller er du generelt bare ikke glad for at skulle bruge bære briller? Øjenoperationer er og bliver en investering i ens egen livskvalitet! Den mest hørte kommentar fra opererede på Vårda Øjenklinik er ”hvorfor har jeg ikke fået det lavet for mange år siden?” og  ”Det bedste jeg har gjort for mig selv nogensinde”.

Sidder Du selv med overvejelser omkring en laseroperation, så er Du mere end velkommen til at ringe til os på tlf. 70 20 97 20 eller send en mail på info@vardalaser.dk og få en snak omkring Dine muligheder.

 

Vårda Øjenklinik – vi stiller skarpt på din livskvalitet! 
Domain: vardalaser.dk