Efterstær


Ved en grå stær operation fjernes den syge, grumsede linse fra øjet og erstattes med en kunstig plastlinse. Bagved denne plastlinse lader man en tynd hinde være for at støtte den nye linse, og som beskyttelse mod glaslegemet, som ligger bagved. Denne tynde hinde er det, der igen kan blive grumset og danne en “arret hinde” efter en stæroperation. Det kaldes efterstær.

Efterstær er ganske almindeligt. Omtrent 20 % af alle, der opereres for grå stær, danner efterstær. Men også personer, som har fået foretaget andre typer af linseudskiftning, f.eks. RLE, kan rammes. Efterstær opstår lige efter indgrebet, men for det meste varer det et år eller to, inden symptomerne viser sig. Symptomerne er de samme som ved grå stær: synsnedsættelse, blændingsbesvær, dårligere afstandsbedømmelse m.m.

Efterstær fjernes nemt og effektivt med en speciel øjenlaser og er klaret på nogle minutter. Man får pupiludvidende dråber, som skal virke i mellem 20 og 40 minutter, for at vi kan fjerne efterstær. Det er ikke hensigtsmæssigt at køre bil efter øjenoperationen. Efter behandlingen får synet almindeligvis igen samme kvalitet, som det havde, da det var bedst efter grå stær-operationen.


 
Domain: vardalaser.dk