SOLBRILLERNE ER ØJNENES SOLCREME


SOLBRILLER ER ØJNENES SOLCREME. SÅDAN BØR VI ALLE TÆNKE.

Vi har efterhånden lært, at det er vigtigt, at smøre sig ind i solcreme inden vi går ud i solen. Vi ved godt, at for meget sol kan medføre solskoldning, og i sidste kan give hudkræft. Og vi ved, at for meget sol gør huden gammel før tid, så vi får flere rynker.

De færreste tænker over, at øjnene har brug for den samme beskyttelse.

Går man med linser og briller, yder de beskyttelse mod solen skadelige stråler. Men bruger man ikke briller eller linser, såsom efter en laseroperation, er man udsat for mere UV-lys.

Uden solbriller kan man i værste fald risikere det, man også kalder svejseøje. De typiske symptomer er smerter, lysskyhed og grusfornemmelse, som oftest først udvikles nogle timer efter udsættelsen for de ultraviolette stråler. Størst er risikoen ved sejlads eller skiløb uden UV beskyttelse, men man kan få lign. symptomer ved kraftig solpåvirkning.

Man kan risikere ændringer i øjets bindehinde, der ses som en forhøjet gullig knude i det hvide i øjet.

Derudover ældes øjet også hurtigere end normalt, hvis det ikke beskyttes.

 

SOLBRILLER I FORBINDELSE MED OPERATION

Når du har fået foretaget en NoCut laseroperation, er det vigtigt, at du i tiden efter beskytter dine øjne mod solens skadelige virkning.

Dine øjne er mere sarte i en periode. Vi anbefaler derfor, at du beskytter øjnene i hele helingsperioden. De første 3 mdr heler øjet mest, og derfor er det vigtigt at beskytte øjnene mod UV-lys, for at få så godt et resultat som muligt. Vores anbefaling til den nyopererede er derfor, at gå med solbriller udendørs de 3 første måneder, og derefter når solen skinner, indtil der er gået et år.

UV-strålerne er skadelige for to ting efter et laserindgreb: UV-lys speeder helingen uhensigtsmæssigt op, hvilket kan få styrken til delvist at komme igen, samtidig med, at risikoen for at danne arvæv øges – lige som ved operationer andre steder på kroppen: Et operationssår bør smøres ind i solcreme, hvor tøjet ikke dækker, inden man går ud i solen.

 

UV – HVOR OG HVORNÅR/ HVORNÅR BØR MAN GÅ MED SOLBRILLERNE

Der er altid UV i luften, men den er ikke altid lige skadelig.

UV indekset er ikke så højt når det regner og er overskyet, som når solen skinner. Man kan sige, at i sommerperioden (også i Danmark), jo mere midt på dagen det er, og jo tættere på ækvator man er, desto mere skadelig er solens stråler.

Andre faktorer der spiller ind, er vand og sne. Her reflekteres lyset i langt højere grad, hvilket betyder mere UV-lys, og dermed en større risiko.,

 

FARVE/POLAROID

Det er ikke farven der afgør hvor godt en solbrille beskytter. Om det er den helt mørke, den helt lyse, eller cafebrillen (tonede/graduerede glas), er absolut underordnet, så længe der er UV filter i.

Vi du tjekke dine solbriller, eller skal du investere i et par nye, skal du kigge efter CE-mærkningen, som garanterer dig, at dine solbriller beskytter mod UV strålerne.

Derudover er solbriller kategoriseret i 5 forskellige filterkategorier fra 0-4, efter toningsgrad:

0 = klar, meget lys farve, 80-100% lystransmission

1 = lys farve, 43-80%, lystransmission

2 = medium farve, 18-43%, lystransmission

3 = mørk farve, 8-18%, lystransmission

4 = meget mørk farve – ikke velegnet til bilkørsel, 3-8% lystransmission

Solbriller til bilkørsel, skal befinde sig i kategorierne 0-3, da glasset ikke må være tonet mere end 90%.

Solbriller kan også have et polaroid filter.

Et sådant filter reducerer de reflekser, der kommer fra vand, sne eller en våd vejbane, da den polariserende effekt i glassene udelukker lys fra vandrette flader. Det betyder, at man ikke bliver så generet af genskin på en våd vej, eller genskin i vand ved sejlads og fiskeri, og bedre kan se underlaget ved skiløb.

Så udover at se godt ud og at være smarte, er solbrillerne et uundværligt accessorie, når du skal ud i solskinnet, uanset om du er blevet laseropereret eller ej.

Husk det nu: solbrillerne er øjnenes solcreme.


 
Domain: vardalaser.dk