Øjets anatomi og øjets dele


  Øjets anatomi og øjets dele

Øjet er fantastisk – se bare her

Mere end noget andet sanseorgan formidler øjet information til din hjerne – det sørger en million nervetråde for. Øjet er vores anatomiske organ til fornemmelse af lys. Gennem lyset ser vi farver!

Cirka 130 millioner eller næsten tre fjerdedele af kroppens sanseceller findes i vores øjne. Øjet kan kun opfatte synligt lys, dvs. kun lys med visse bølgelængder. Og lys med forskellige bølgelængder opfattes af øjet som forskellige farver.

Øjets anatomi
Øjet fungerer på den måde, at lys, som rammer nethinden, ved hjælp af celler omdannes til nerveimpulser. Disse nerveimpulser når hjernens synscenter gennem synsnerverne og gennem hjernenerven. Synscentret i hjernen oversætter derefter nerveimpulserne til tredimensionelle billeder – synet er den sans, som giver os flest informationer af alle sanser.

Synsfejl er som et kamera med skæve komponenter
Et kamera fungerer præcis som vores øje: Objektivet samler lysstrålerne og afbilleder billedet på filmen. Hornhinden og linsen i øjet svarer til kameraets linser, og pupillen fungerer som blænder. Til sidst dannes billedet på nethinden på samme måde som på filmen i kameraet.

For at få et skarpt billede i kameraet, skal vi indstille kameraets optik og fokusere billedet. Øjet indstiller sig på forskellige afstande gennem en automatisk omformning af øjets linse. Denne justeringsmulighed aftager fra 40-års alderen, og i et normalt øje dannes billedet præcist på nethinden, og genstande på både lang og kort afstand opfattes som skarpe.


 
Domain: vardalaser.dk