Hvordan foregår operationen?


Det kan variere lidt, afhængig af hvor operationen foregår, og hvem der opererer. Den nyeste og mest moderne teknik, som anvendes i dag, indebærer, at operationen foretages gennem et meget lille snit i øjet. Et tyndt, rørformet instrument knuser den defekte linse ved hjælp af ultralyd og suger den ud af øjet. Indgrebet kaldes phacoemulsifikation.

En kunstig linse, som er fremstillet af et blødt plastmateriale, gør det muligt for kirurgen at folde linsen sammen, så den bliver lille. Når den er godt inde i øjet, foldes den ud igen og sættes på plads. Snittet behøver ikke at blive udvidet lige så meget som med den ældre teknik. Øjet heler også meget hurtigere, og snittet er så lille, at det ikke engang skal sys sammen.

Operationen foretages under lokalbedøvelse i form af øjendråber – altså ingen sprøjter! Bedøvelsen påvirker hverken synet eller blinkeevnen, hvilket den gamle teknik med sprøjter gjorde. Der behøves ingen forbinding over øjet efter operationen, og synet kommer sig efter kun et lille stykke tid – så snart blændingen fra operationsmikroskopet er forsvundet. Det er ikke usædvanligt, at øjet nærmest har normal synsstyrke allerede dagen efter operationen, hvis der ikke er andre synspåvirkende sygdomme i øjet, såsom glaukom eller makuladegeneration (aldersforandringer i den gule plet).

Efter at have hvilet et stykke tid kan man tage hjem. Der foretages eventuelt en kontrolundersøgelse dagen efter, men oftest rækker det med en slutkontrol efter 1-2 uger. Efter 2-3 månader kan man tage ind til en optiker for at prøve nye briller, hvilket nogle gange skal anvendes til læsning.


 
Domain: vardalaser.dk