01/11/2011

Derfor er UV-lys skadeligt for vores øjne

Vi ved alle, at det er vigtigt at smøre os med solcreme i sommerperioden, da det er på denne tid på året, at solens stråler er farligst.

Der er ikke særlig mange mennesker, som tænker på, at vi også skal beskytte vores øjne mod solens stråler. UV-stråling, om de er naturlige eller kunstige, kan give den værst tænkelige beskadigelse på øjnene, ligesom en forbrænding efter at have været i solen alt for længe.

 

UV-stråling består af usynlige stråler. De kan inddeles i tre typer: UVA, UVB og UVC. Af disse tre, er det UVC stråling der er uskadelig. UVA og UVB stråling kan dog udgøre en fare for dine øjne og syn, både kort og lang sigt.

Hvis du bliver udsat for unormale mængder af UV-stråling over en kort periode, kan du få keratitis fotoelectrica, også kendt som svejseøjne eller sneblindhed. Det er en betændelsestilstand i hornhinden som følge af UV-stråling. Ofte, som navnet antyder, kan dette påvirke en person, der er til stede i sollys og i sneklædte landskab. Symptomerne er bl.a. øget følsomhed over for lys.

De mest normale symptomer er midlertidige og resulterer sjældent i varige skader på øjnene.
På længere sigt, så kan UV-stråler give anledning til større problemer. Forskning viser, at små mængder af UV-stråling over tid repræsenterer en stor risiko for at udvikle grå stær eller/og skader på nethinden. Skader på nethinden er normalt irreversible og kan ikke behandles.
På grund af dette, anbefales det at bære solbriller med god kvalitet, når solen skinner kraftigt. Dette gælder, uanset om du har gennemgået en øjenoperation med laser, bruger kontaktlinser, briller eller ingen af de nævnte.

Egenskaberne for et par gode solbriller:
De skal kunne blokere 99% til 100% af alle UVA og UVB stråling.
Det skal være grå linser for præcis farvegengivelse
Solbrillen skal være stor nok til at den kan dække helt tæt omkring øjnene for optimal beskyttelse.

Det er især vigtigt, at børn og unge bruger briller, da de som regel tilbringer mere tid i solen end voksne, og deres øjne er mere følsomme over for ændringer, når de stadig er under udvikling.
Således er et par gode solbriller en god investering i fremtiden.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 
Domain: vardalaser.dk