Aldersrelateret macula degeneration (AMD)


Aldersbetinget Macula Degeneration (aldersforandringer i den gule plet) er den mest almindelige årsag til blindhed i den vestlige verden. Øjensygdommen påvirker synscellernes funktion, og synscellerne i den gule plet svinder ind. Detaljesynet forværres og gør det svært at læse og skrive, ansigter bliver diffuse, og det bliver svært for den ramte at orientere sig på fremmede steder.

Hvem rammes af  AMD?
AMD viser sig almindeligvis efter 60 års alderen, og forekomsten øges kraftigt med stigende alder. Øjensygdommen forekommer i to varianter:

Tør AMD
Billedet bliver gråt, utydeligt og uskarpt med varig synsnedsættelse til følge. Øjensygdommen tør AMD begynder med, at synscellerne degenererer i den gule plet. Efterfølgende fungerer synscellerne dårligere og dårligere for til sidst slet ikke at kunne formidle synsindtryk. Resultatet bliver, at der kommer blinde pletter eller punkter i midten af synsfeltet.

Våd AMD
Øjensygdommen våd AMD er den sværeste variant, og er meget kompliceret. Synet bliver utydeligt og tåget. Sommetider opstår der grå pletter/skygger i midten af synsfeltet, lige linjer bliver buede, billeder bliver skæve, forvredne og forvrængede. Der sker det, at karrene i øjet bløder, og nethinden svulmer, hvilket medfører, at synscellernes måde at fungere på forringes. Oftest opstår symptomerne hurtigt, efterfulgt af en hurtig forværring, som kan ske i løbet af nogle uger eller måneder.


 
Domain: vardalaser.dk